programari

En aquesta secció don un llistat del programari que utilitz i recoman.

Sobretot m'agraden els programes CLI o TUI simples, lliures i que es manegin completament per teclat. Sol preferir programes locals i no en el núvol, per privacitat, simplicitat i velocitat. Es pot escoltar música o escriure un document sense Internet.

També utilitz Emacs, que de simple no té res, però és com tenir un segon sistema operatiu dins del base, i me va molt bé per projectes i IDE de qualsevol llenguatge.

Resum

Terminal st
Gestor de finestres dwm
Shell interactiva zsh
Shell del sistema dash
Navegador firefox
Gestor de fitxers nnn
Gestor de contrasenyes pass
Editor de text nvim, Emacs
Notícies (RSS) elfeed (Emacs)
Correu mu4e (Emacs)
Documents \(\LaTeX \), typst, Org Mode (Emacs)
PDF zathura
Imatges nsxiv, ImageMagick, GIMP
Música mpd, ncmcpp
Vídeo mpv, ffmpeg
Altres eines dmenu, tabbed, flybinds

Sistema Operatiu

Utilitz Void Linux, que és una distribució de GNU/Linux independent. És parescuda a Arch Linux, idò és una distribució minimalista i molt personalitzable. Emperò, té un parell de diferències que fa que, pel meu ús, sigui més adequada:

  • Al actualitzar comprova els conflictes. Mai no he tengut maldecaps.
  • El repositori és prou ampli, sense necessitat d'AUR, snaps o similar.
  • Empra runit com a sistema d'arrencada, que és més simple i més ràpid.
  • Separa les llibreries de desenvolupament dels paquets.

Programari propi

A partir del codi font de dmenu he creat dos programes relacionats amb menús i dreceres de teclat.

  • flybinds
    És similar a which-key de Emacs, però per X11. És a dir, permet crear dreceres de teclat (amb keychords) i es mostra a la pantalla les possibles opcions a triar, com un menú dirigit per teclat. ( la meva config )
  • dmenukey
    El mateix que dmenu, pensat per menús amb poques opcions: permet triar l'opció que es vol pitjant una sola tecla. ( la meva config )

Emacs

Emacs és el meu segon SO. Realment faig servir Doom Emacs, que és un framework amb bones configuracions per defecte i fa més fàcil la instal·lació de nous paquets. Abans el configurava tot a pèl, però ho tenia bastant parescut a Doom i per això m'hi vaig passar. Consultau aquí la meva configuració.

Utilitz Emacs per escriure en qualsevol format, he provat en C, C++, Java, Python, R, R Markdown, PHP, JavaScript, Org Mode, \(\LaTeX\), typst, CSV, SQL, Octave/Matlab, Bash, … He de dir que és molt bo en tots ells, no me fa falta tenir un IDE per separat per cada llenguatge i així tenc les tecles i la distribució més consistents, a més de tenir integrat Vim (amb evil-mode).

A més, té molt bona integració git (magit), un client de correu (mu4e) i un lector de RSS (elfeed). Realment s'hi pot fer de tot, com ara escoltar música, jugar al tetris o fins i tot convertir-lo en un gestor de finestres, però m'agrada tenir Emacs per creació de contingut i correu/RSS perquè els clients són molt bons; i reservar altres programes de Linux (com mpd i ncmcpp per la música) per les altres tasques, que me pareixen millors.

suckless

També utilitz algunes eines de suckless, que desenvolupen programari amb molt poca funcionalitat i es personalitzen editant directament el codi font. Les que utilitz les he retocades per tal que facin el que vull que facin, i poques vegades he de fer canvis ja que tenen tot el que necessit. Aquestes són:

  • dmenu
    És un menú genèric, molt útil per scripting. Podeu veure alguns scripts al meu repositori dotfiles , com ara per capturar la pantalla o obtenir els horaris del TIB.
  • dwm
    El gestor de finestres. S'hi han d'aplicar molts de pedaços per fer-lo funcional, però un pic està fet no fa falta tocar res mai més. També s'ha afegit dwmblocks , per configurar la barra d'estat.
  • st
    Un terminal molt simple.
  • tabbed
    Per posar dins una plantilla de pestanyes diferents finestres, per exemple per pdfs o per terminals. Els scripts tabc i tabbed-tabc (veure dotfiles/scripts ) permeten manipular les pestanyes més fàcilment.
  • sent
    Per realitzar presentacions molt minimalistes. Qualque vegada l'he fet servir, sobretot pel canal de YouTube.

Podeu veure els meus forks al meu git .